martes, 21 de febrero de 2017

Declaració per demandar compliments dels acords de Pau a Colòmbia

Tomado de Comunistes.cat


Comunicat de Comunistes de Catalunya demanant el cumpliment dels acords de Pau i que s'aturi la violencia a Colòmbia

DECLARACIÓ PER DEMANDAR COMPLIMENTS DELS ACORDS DE PAU A COLÒMBIA

El conflicte civil militar de Colòmbia porta més de 50 anys, en el qual es va sofrir el fracàs de tres anteriors intents d'establir-se acords de pau: amb el president Belisario Betancourt (1982-1986), César Gaviria (1990-1996) i Andrés Pastrana (1998-2002).

A conseqüència d'accions bèl·liques i incompliments de pactes traçats, les trobades pacífiques i les converses per la pau van acabar en un rotund fracàs.

En tots aquests anys han estat moltes les baixes humanes de les forces militars rebels i governamentals que els seus familiars encara ploren; però la població camperola resident a les zones de conflictes han sofert molt més les conseqüències d'aquests enfrontaments, així com les poblacions de les petites urbanitzacions limítrofes, les quals, a més, s'han vist afectades per les genocidis incursions de bandes paramilitars.

La fase exploratòria sorgida a l'Havana, a partir del 23 de febrer de 2002, per establir noves converses va propiciar que el 26 d'agost d'aquest mateix any, novament a Cuba, representants de les FARC-EP i el govern de Juan Manuel Santos signessin "l'Acord general per la terminació del conflicte i la construcció d'una pau estable i duradora”_ un full de ruta amb 6 punts d'agenda. Des de llavors s'ha emplenat un cronograma de reunions dirigides a la signatura definitiva dels acords de pau, que ve donant els seus fruits gràcies a l'esforç posat, indistintament, per les diferents parts involucrades, intermediàries i en funció d'observadors.

Per mitjà d'aquesta declaració, reconeixem els esforços estesos a entaular diàlegs entre el govern colombià i l'Exèrcit d'Alliberament Nacional (ELN).

No obstant això, segons s'ha donat a conèixer per les pròpies FARC-EP i observadors, s'ha constatat la cobertura mediàtica a funcionaris que brinden informacions de les obres a realitzar a les determinades Zones Veredales Transitòries de normalització que no s'ajusten a la realitat. Mentre els membres de la FARC-EP estan complint la seva paraula de concentració en els punts acordats, per mantenir el procés de desarmament dels seus combatents i incorporació de tots al conjunt de la societat, per jugar el seu paper com a moviment polític en la vida política, econòmica, cultural i social a Colòmbia; el govern incompleix els seus compromisos sobre les obres a realitzar en aquestes Zones Transitòries de Normalització, per establir les condicions adequades d'allotjament, infraestructures per l'elaboració d'aliments i la sanitat.

El respecte als acords aconseguits i el compliment estricte dels mateixos ha de ser la base fonamental per finalitzar amb un procés de pau que tant el poble de Colòmbia necessita i que s'ha estat demandat, sobre tantes llàgrimes vessades.

Lamentablement, a l'anterior s'afegeix la presència de grups paramilitars a les zones abandonades per les FARC-EP per dirigir-se disciplinadamente cap a les Zones Veredales. Autoritats religioses i de poblacions indígenes, organitzacions camperoles, organitzacions socials i de defensa dels drets humans han estat denunciant les violències del paramilitarismo. Els grups denunciats, denominats “Águilas-Negres”, “Clan Pacífic” i el “AUC”, han estat propinant amenaces verbals, físiques i per mitjà de pamflets propagandístics que inciten a la “neteja social” i l'eliminació dels líders socials i defensors dels drets humans que recolzin el procés de pau.

Si realment hi ha una voluntat política de fer realitat la pau per a Colòmbia, sol·licitem al govern d'aquest país que posi tots els seus esforços per complir els acords aconseguits que facilitaran la fi del conflicte bèl·lic per resoldre les diferències existents a través de vies polítiques pacífiques.

També sol·licitem que s'estableixin les mesures governamentals pertinents que impedeixin a elements paramilitars desallotjar a comunitats de les seves terres per imposar rutes de narcotràfic, establir zones de cultius il·lícits, que controlin l'explotació de zones mineres i obtinguin beneficis a través d'impostos il·lícits. Il·legalitats que, és ben conegut, es duen a terme a través de l'explotació humana, la violació dels drets humans i el genocidi sobre aquelles persones que es resisteixin.

Demandem al govern de Catalunya i de l'Estat Español, així com de la Comunitat europea un pronunciament sobre aquest tema i que el govern de Colòmbia compleixi els acords de pau i actuï contundentment contra aquests grups paramilitars que operen en la il·legalitat i el crim.

Aconseguir la finalitat d'aquest procés a Colòmbia és cooperar activament en el procés de pau i estabilització que necessiten els nostres pobles.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...